OVNI - DESORG PUNT ORG

OBSERVATORI DE VÍDEO NO IDENTIFICAT - DESORG PUNT ORG

L'Observatori de Vídeo No Identificat - Desorg Punt Org és un projecte de recerca de caràcter intencional i temàtic. Es caracteritza per facilitar una crítica de la cultura i de la societat contemporània, utilitzant diferents estratègies derivades de l'ús ampli i heterodox del mitjà videogràfic, de la imatge estàtica i del context web.

Des de la seva fundació, l’Observatori ha fugit de models i formats prefabricats, centrant l'atenció en la tasca d'investigació, entesa en el sentit d'aventura del coneixement en el món contemporani. El projecte parla en l'època de la imatge serialitzada, d'allò encara no "identificat", d’allò no previst o que s'aventura en el desconegut.

Els Arxius OVNI recullen i documenten tres dècades, des del vídeo analògic fins al vídeo digital en l'època de les xarxes "socials". Els materials continguts en l'Arxiu són el resultat dels diversos projectes temàtics de recerca, tota una constel·lació de títols amb el denominador comú de la seva lliure expressió i reflexió sobre les pors i els plaers individuals i col·lectius, construint en conjunt una visió de múltiples facetes com milers de petits ulls, que aprofundeixen i exploren el nostre món, o n’anuncien d'altres possibles. Un procés de recerca on els principals valors són l'heterogeneïtat, la contradicció i la subjectivitat des de les quals es realitza. Per si sol, un antídot a la clonació i repetició en l'època de la hiperconnectivitat.


 

L'Observatori de Vídeo No Identificat - OVNI

A la Barcelona post-olímpica del 1993, un grup d'autors i realitzadors, es reuneixen i creen la La 12 Visual associació de vídeo independent. Aquesta sorgeix de la necessitat d'organitzar una plataforma d'intercanvi, col·laboració, producció i difusió de vídeo independent a la ciutat de Barcelona. Aquell mateix any se celebra la primera Mostra de Vídeo Independent – MVI a la sala Metrònom. L'any 1994, al recent inaugurat Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, té lloc la segona Mostra de Vídeo Independent. Presenta una selecció de projectes videogràfics, tant dels membres de l'associació com d'altres autors nacionals i internacionals.

L'Observatori de Vídeo No Identificat - OVNI és una iniciativa de tres dels autors membres de La 12 Visual, Nuria Canal, Joan Leandre i Toni Serra, a qui posteriorment s'uneixen Rosa Llop i Simona Marchesi. En el contexte de La 12 Visual el projecte neix amb la intenció d'obrir camps de recerca específics. L’any 1996, a la 3a Mostra de Vídeo Independent, l'Observatori de Vídeo No Identificat presenta la seva primera programació com a OVNI al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Des dels seus inicis és un projecte de recerca organitzat per autors, que s’articula al voltant de diversos aspectes clau contemporanis, i que dóna prioritat al potencial comunicatiu del mitjà videogràfic per damunt de models i formats estandaritzats.

Durant la dècada dels noranta, l'Observatori organitza diversos esdeveniments per presentar i compartir el seu treball de recerca al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, on resideix durant quasi tres dècades com a projecte associat; així com també al Museu d'Art Contemporani de Barcelona, on realitza programacions videogràfiques temàtiques durant dues temporades consecutives, i on també assessora i proposa una primera compra de títols videogràfics per començar la videoteca del MACBA.

Des d'una comprensió propera del mitjà, l’Observatori ha volgut evitar el model de festival, competitiu o de novetats, i ha prestat especial atenció a establir una relació de proximitat i d'intercanvi amb els autors, construint una infraestructura de coneixement estable a Barcelona. Això s'ha aconseguit gràcies als seus arxius i al seu ús en la consulta pública, a les programacions temàtiques itinerants i als diferents tallers i activitats educatives i de difusió enfocades a difondre els continguts clau del projecte. La subtitulació dels continguts en altres idiomes al castellà/català i viceversa, ha fet que el projecte sigui encara més accessible a audiències molt més àmplies i diverses durant tots aquests anys.


 

Els Arxius OVNI

L'any 1999 el projecte consolida finalment la seva base estructural amb la creació dels Arxius de l'Observatori - Arxius OVNI, que tenen com a finalitat i prioritat amortitzar la inversió de recursos públics en un fons perdurable i de caràcter fonamentalment educatiu obert i de lliure d'accés. És el primer arxiu videogràfic a la ciutat de Barcelona dedicat exclusivament al mitjà videogràfic i al seu ús en la mirada independent i crítica.

El domini desorg.org es va registrar l'any 2001, encara en temps de vídeo analògic, amb la voluntat de donar una nova dimensió a l'Observatori de Vídeo No Identificat i facilitar l'accés dels Arxius a internet. A partir de l’any 2003, es van començar a publicar online els títols dels autors que van accedir a publicar els seus projectes a la xarxa. Els Arxius OVNI van ser un dels primers arxius de vídeo temàtics i organitzats a internet.

La totalitat de l'Arxiu ( 2.158 títols) ha estat disponible fins l'any 2020, per a la seva consulta pública al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. Una versió online de l'arxiu (1.281 títols) es troba disponible en aquesta mateixa web des de l'any 2003.

L'any 2004 els Arxius de l'Observatori reben el premi Nacional de Cultura de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.


 

Activitats

Des dels inicis del projecte, l'espectre de la recerca s'anava concentrant progressivament, partint d'un ventall molt ampli en els primers esdeveniments de l'Observatori (Mostra de Vídeo Independent & Fenòmens Interactius de Barcelona), fins a concentrar-se en temes cada cop més específics.

El període 1993-96 (Mostra de Vídeo Independent de Barcelona ), explora i amplia els límits del llenguatge vídeo, recuperant la llibertat formal i temàtica dels inicis del vídeo analògic;

El caràcter temàtic de l'Observatori ha fet dels successius projectes de recerca, una lectura, i un particular registre dels somnis i malsons de la nostra època:

Identitat versus Media (1997-1998), Comunitats (2000), Globalització (2002), Post-11-Setembre (2003), Resistències (2005), El Somni Colonial - Zones Autonomes (2006), Exodus - Els Marges de l'Imperi (2008), Rizomes (2009), Des_Realitat (2011), Oblit (2012), In Limbo (2014), Arxius de l'Observatori 2015, La Fontera com a Centre - Zones de Ser i de no Ser / Migra i Colonialitat (2016).

L'any 2018, l'Observatori presenta Camí de Retorn, un viatge anímic pel món intermedi, per l'experiència de la mort física i les morts de l'ego. Esdeveniment que marca el final d'una etapa i trenca la relació pantalla-espectador per proposar un format en el qual l'experiència presencial va més enllà del simple visionat, en una lectura atenta. La pantalla deixa de ser el centre absolut d'atenció, per conferir especial importància a l’element immersiu en l'audiència, entesa com a col·lectivitat. Camí de Retorn és el resultat de l'esforç de l'Observatori, especialment en els darrers anys, per replantejar qüestions essencials al voltant del sentit del ser, la visió i els miratges avui en dia.

El 21 de novembre del 2019, el nostre company i membre cofundador del projecte, Toni Serra – Abu Ali, mor deixant un profund silenci.

L’Observatori de Vídeo No Identificat organitza Finals d'Hivern - OVNI 2020 en record seu, una lectura particular de l'extens fons dels Arxius de l'Observatori, una programació acompanyada de l'obra i la mirada sempre present de Toni Serra - Abu Ali.

 

FINALS D'HIVERN ANY 2020

Desorg Punt Org

Des de l'any 2020 OVNI es troba en una etapa de caràcter essencialment nòmada, trobant a la seva web Desorg Punt Org l'extensió lògica de la seva trajectòria.

En aquesta època el projecte pretén entendre, donar sentit i cobrir necessitats presents. OVNI - Desorg Punt Org es reconeix especialment ara en els seus primers orígens: una iniciativa d'autor, expressió i estudi sobre les irrealitats i realitats que flueixen en el mediàtic. Actualment, OVNI entén la noció d'arxiu com un element intrínsec al seu procés de treball i no tant com a fi principal. L'arxiu passa a ser a Desorg Punto Org una eina que permet aglutinar i donar continuïtat editorial no només a títols individuals o programacions videogràfiques, sinó també a projectes complexos desenvolupats específicament per a la web.

L'Observatori de Vídeo No Identificat -Desorg Punt Org es troba treballant en els seus propis projectes de recerca, també en col·laboració amb altres i altres, autores i autors en i des de la proximitat, sent el context web el seu nou mitjà principal d'expressió i visibilitat, sempre en diàleg amb l'acte presencial. L'Observatori de Vídeo No Identificat - Desorg Punto Org, construeix aquesta nova fase des de processos d'estudi i pràctica "manuals", una tasca que troba encara el seu centre en allò "humà", en contrast amb la gestió automatitzada en temps d'hipervelocitat.