Juan Carlos Rulfo

Mexico

Juan Carlos Rulfo (Ciutat de Mèxic, 24 de gener de 1964), cineasta mexicà.

Juan Nepomuceno Carlos Pérez Rulfo Aparicio, és fill de l'escriptor mexicà Juan Rulfo i de Clara Aparicio de Rulfo, va cursar els seus estudis en el Centre de Capacitació Cinematogràfica (CCC) de la ciutat de Mèxic. Hereu de la tradició del seu pare, Joan Carles ha sabut traduir a la narrativa cinematogràfica les atmosferes rurals mexicanes que el seu pare va consagrar en la seva literatura i alhora forjar per si mateix una cursa que l'ha desmarcat de l'ombra paterna per demostrar el seu talent .

La seva opera prima va ser el curtmetratge L'Avi Cheno i altres històries (1995) realitzat amb el suport del CCC on narra la vida del seu avi. El 1999 es projecta el seu primer llargmetratge: De l'oblit en no recordo documental filmat a la regió de Pla Gran en Jalisco, lloc on va néixer el seu pare, per realitzar entrevistes als habitants preguntant si van conèixer a Juan Rulfo. El resultat és un documental on la figura del seu pare passa a segon pla i el més important són les històries i vides dels entrevistats, entre ells la seva pròpia mare. Amb aquest film, Joan Carles va guanyar quatre Arieles en les categories de opera prima, millor fotografia, millor edició i millor so; posicionant com un dels directors mexicans contemporanis més importants.

El 2006 es projecta el seu segon llargmetratge: Al forat, un documental realitzat a la ciutat de Mèxic sobre la construcció de l'ampliació de l'avinguda Perifèric Sud en aquesta ciutat. En aquest film, el director s'enfoca en retratar els treballadors involucrats en l'obra viària ia mostrar el costat humà d'una construcció tan important per a la capital mexicana. Amb aquest documental, Joan Carles va guanyar el premi al millor documental internacional al Festival de Cinema de Sundance. Posteriorment va realitzar un Documental Llargmetratge en referència a la Vida de les persones familiars dels que Emigren i per diverses causes ja no tornen "Els que es queden". Actualment ia punt d'estrenar-se pantalles el 24 de febrer del 2012, hi ha el Documental "De Panzazo".

Carrière, 250 metros
Juan Carlos Rulfo. 2011. Mexico. vo Francès. 90’