China Blue

Micha X. Peled, Teddy Bear Films. 2005. United States of America, China. vo Traditional Chinese, Anglès. s Anglès, Castellà. 87’

China Blue dibuixa un matisat, tendre i colpidor retrat sobre el dia a dia d'unes joves treballadores d'una fàbrica tèxtil a Xina. A la vegada, proporciona un informe actualitzat i alarmant sobre les pressions econòmiques que instauren les companyies occidentals i les conseqüències humanes que això provoca.

Rodat clandestinament i sota unes condicions difícils a la Xina, aquest documental mostra, des d'un accés privilegiat, el que tant la Xina com les grans marques internacionals s'entesten a amagar: com es produeix la roba que nosaltres comprem. China Blue ens endinsa en una fàbrica de texans, on dues joves, la Jasmine i l'Orchid, intenen sobreviure a les difícils condicions laborals. Les seves vides es creuen amb les d'altres companyes i amb la del director de la fàbrica on treballen, el senyor Lam. Des dels diferents esglaons de la jerarquia de l'empresa, el documental mostra, humanament, els problemes complexos d'un món globalitzat. Tal com milions de noies han fet abans, la Jasmine abandona el seu poblet per treballar en una fàbrica a la ciutat. Ràpidament, la seva il·lusió inicial per aconseguir diners per a la seva família s'esvaeix. Es troba sobresaturada per jornades laborals llarguíssimes i els retards dels pagaments. El seu únic consol és l'amistat que neix amb les seves companyes de feina. Per tal d'aconseguir noves comandes de compradors occidentals, el senyor Lam acorda preus extremadament baixos i uns terminis de lliurament ajustadíssims. Gràcies a aquest pacte, retalla els salaris i força les noies a treballar sense parar durant jornades de 24 hores. Si les noies s'adormen, se les multa amb una rebaixa considerable del sou. Per evitar-ho, s'aguanten les parpelles amb unes pinses d'estendre la roba. Aquestes condicions les motiven a fer vaga - il·legal a la Xina - com a últim recurs per defensar la seva dignitat. China Blue dibuixa un matisat, tendre i colpidor retrat sobre el dia a dia d'unes joves treballadores d'una fàbrica tèxtil. A la vegada, proporciona un informe actualitzat i alarmant sobre les pressions econòmiques que instauren les companyies occidentals i les conseqüències humanes que això provoca.


http://www.pbs.org/independentlens/chinablue/