Sahara Chronicle

Ursula Biemann. 2007. Switzerland. vo Francès. s Castellà. 50’

Una col·lecció de vídeos curts que explora en el post-colonialisme i documenta l'actual èxode subsaharià cap a Europa, on s'analitza la política de mobilitat i contenció que existeix en la geopolítica global actual. S'examinen les modalitats i la logística del sistema de migració en el Sàhara.

El material d'aquesta obra ha estat recollit durant tres visites sobre el terreny a les portes principals de la xarxa migratòria trans-Sahariana al Marroc, Níger i Mauritània. Dins de la interconnexió i la geografia àmplia de la zona, Sahara Chronicle reflecteix aquesta xarxa migratòria. Inclou documents sobre Agadèz, al Níger, capital dels tuaregs i porta de la zona sahariana per a les principals rutes de migració que arriben d'Àfrica occidental; Nouadhibou, el port del nord de Mauritània situat a la frontera del Front Polisario / Sàhara de l'oest, des d’on els migrants van en vaixells cap a les illes Canàries; Oujda, a la frontera algeriana, per on els migrants del desert entren al Marroc; i Laayoune, al Sàhara occidental, punt de sortida dels vaixells que van a Espanya.

Sahara Chronicle no intenta construir una narrativa homogènia o contemporània d'un fenomen que té arrels en l'Àfrica colonial, la que és diversa i fràgil en la seva actual organització social i experiència humana. En aquest treball no s’ utilitza una veu autoritària o un altre dispositiu narratiu per fer la connexió, més aviat és l'espectador qui en produeix el significat, que ha d'extreure dels intersticis entre els vídeos, és a dir de les línies de connexió entre els punts on la intensitat migratòria és major, que és l'estirament més invisible per a l'ull. En dispersar el punt de vista, es reconeix al mateix temps el procés múltiple i cooperatiu del coneixement produït en el camí.