Adam Cohen

Octubre 1996

Work in progress el Barrio Chino de Barcelona. 20', Barcelona 1996.
Late City Final. 7'. USA 1992
Blind Grace. 20'. USA 1993.

L'autor:

El realitzador Adam Cohen (Nova York, 1953) centra el seu treball en l'observació dels entorns urbans. La seva obra videogràfica recupera l'estètica dels inicis dels documentals -abans de la televisió-, i sovint mostra esdeveniments relacionats amb la desaparició i l'extinció, amb l'oblit i la memòria. El seu suport de registre és el cinematogràfic, 8mm, i la postproducció, en suport vídeo, convertint el procés de realització en gairebé una metàfora de tot el que ell intenta conservar i al mateix temps oblidar. Adam Cohen mostrarà i comentarà la seva última cinta, un "work in progress" sobre la transformació/destrucció del barri del Raval de Barcelona. Un ampli i complex projecte en el qual porta treballant des de fa més de dos anys. En projectar aquesta cinta al costat d'altres anteriors, Adam Cohen, es proposa ressaltar els paral·lelismes entre el que està succeint a l'emblemàtic carrer 42 de Nova York i aquest barri de la nostra ciutat.

Anotacions per un work in Progress:

"Al novembre de 1994 vaig viatjar de Nova York a Barcelona amb l'esperança de poder conservar en suport fílmic el que quedava del Barri Xinès original. Es podria afirmar que en el moment de la meva arribada al barri, est començava a desaparèixer. En l'actualitat s'està procedint al seu enderrocament i transformació dins d'un massiu pla de remodelació urbana. El Barri Xinès era un "ghetto" de la classe obrera i un lloc per tots aquells considerats marginals, sempre marginat, però inserit històrica i geogràficament en el cor de Barcelona".

"Els llocs que hem conegut no pertanyen únicament al món de l'espai. Cap d'ells va arribar a ser poc més que un fragment, sostingut entre les continues impressions que componen la nostra vida en aquell moment. La memòria d'un moment precís no és més que el lament per un moment singular; i cases, carreteres i avingudes són tan fugitives com els anys". Marcel Proust.

Aquest vídeo tracta tant d'imatges d'absència com de presència, de llocs i fantasmes que no pots veure i de les coses i persones que sí pots. Tracta de carrers que en el seu moment van estar curulls de vida i que ja no existeixen; d'identitats i història en trànsit cap a un lloc indeterminat i gris.

Ara el Xinès està a l'espera. A l'espera, mentre la memòria es desvincula de qualsevol lloc i funció. Girant des del que un dia va tenir un centre cap a la llum blanca de la novetat, la perifèria urbana. Però sembla que no només volen oblidar el Xinès els promotors i l'ajuntament. En referència a la complexitat de les coses, alguns residents del mateix Xinès afirmaven que, tirant la vista enrere, és millor oblidar que recordar.

Sobre el desaparegut ghetto de Praga, Franz Kafka deia el següent:

"Encara viu en nosaltres, el nostre cor no sap gens del barri esplanat que ja ha caigut en l'oblit. La poc saludable ciutat vella en el nostre interior és molt més real que la higiènica i nova ciutat que ens envolta. Caminem a través d'un somni amb els ulls oberts; nosaltres mateixos no som més que el fantasma d'una era extingida".

Decadència i vida futura, memòria i oblit: entropia com a història.

  • El Barri Xinès (work in progress) and other City films